Vluchten naar Istanbul


Reiservaring naar Istanbul

De Grieken, die het in 667 voor Christus stichtten, noemden de stad Byzantion. Later werd het Byzantium, nog later Constantinopel en tegenwoordig is het de miljoenenstad Istanbul. Vanuit mijn kamer met balkon in het Ottoman Hotel Imperial kijk ik uit over de Hagia Sohia. Ooit een christelijke kathedraal, later een moskee en nu een museum. In de verte hoor ik een muezzin oproepen tot gebed. Ik geniet van de zwoele avondlucht en laat alle indrukken van de afgelopen week op me inwerken.

Ik kwam hier voor een congres, georganiseerd door de Yıldız Technische Universiteit. Tussen de programmaonderdelen door heb ik gebruik gemaakt van alle gelegenheden om Istanbul beter te leren kennen. Sommige uitstapjes deden we in groepsverband, maar even zo vaak trok ik er in mijn eentje op uit. Natuurlijk bezocht ik de grote bezienswaardigheden die iedereen die Istanbul bezoekt, gezien moet hebben. De Hagia Sophia met zijn vier minaretten en zijn herbouwde koepel nadat de oorspronkelijke in het jaar 558 was ingestort, wat de architect met de dood moest bekopen. De vier minaretten die later bijgebouwd werden. Maar de meeste indruk maakten de Byzantijnse mozaïeken die ooit verborgen zaten onder een dikke pleisterlaag, tot Atatürk besloot dat de pleisterlaag verwijderd moest worden. Natuurlijk ging ik ook naar het beroemde Topkapi paleis. Ooit het paleis van de Ottomaanse sultans, tegenwoordig een zeer uitgebreid museum waar ik zonder problemen dagen in zou kunnen rondwandelen. Mijn favorieten waren de grote binnentuinen en het Paviljoen van de Heilige Mantel. Uiteraard liep ik ook door naar het Archeologisch Museum dat vlakbij het paleis is. Wie laat nou de kans voorbij glippen om de sarcofaag van Alexander de Grote te zien?

Istanbul is immens groot en uitgestrekt. Rijd met een huurauto van het meest westelijke deel naar het meest oostelijke en je bent gerust vijf uur onderweg. Het verschil tussen het Europese en Aziatische deel van de stad vond ik treffend. Het was niet alleen opvallend dat er in het Aziatische deel veel minder toeristen te bekennen waren, waar je in het Europese deel soms over ze struikelt. Het maakte op mij de indruk ook echt een andere stad te zijn. Ik stak de Bosporus over op de geijkte manier: met de ferry die vanaf de Sirkeci-pier elk half uur vertrekt en waarvan de overtocht slechts een luttele euro kostte. Ik heb aan de Aziatische zijde wel gemerkt dat het handig was dat ik een klein beetje Turks had geleerd. Het scheelde niet alleen enorm bij het afdingen, terwijl de prijzen toch al aanmerkelijk lager waren dan aan de Europese, toeristische zijde. Ook in de kleine restaurantjes in de achterafsteegjes kan je er niet van uitgaan dat men daar Engels of Duits kan verstaan.

De ondergrondse ruimte van Yerebatan Sarayi vond ik persoonlijk erg indrukwekkend. Zeker toen ik begreep dat hier vele eeuwen geleden de opslagplaats was van al het zoete water waar de stad gebruik van maakte. Met het huidige inwonertal van 14 miljoen zielen zou dat echt ondoenlijk zijn. Ik wist ook niet dat deze ruimte zo groot was en dat de 336 zuilen er niet voor niets staan. Helemaal verbaasd was ik toen ik zag dat hier regelmatig toneelvoorstellingen worden gegeven.

Een van de gezelligste uitgaansgelegenheden die ik bezocht, zeker met het mooiste uitzicht, was toch wel 5 Kat, een bar-restaurant met een schitterend uitzicht over de Bosporus. Omdat ik zelf een groot fan ben van live muziek, wilde ik ook zeker een aantal live podia in Istanbul bezoeken. Club Babylon is in mijn ogen beslist een aanrader. Het schijnt dat er vijf dagen per week live optredens zijn. Ik heb er drie bezocht en telkens was het een andere en interessante muziekstroom. Wie tot in de kleine uurtjes wil genieten van het uitgaansleven en ook nog dicht bij het water wil blijven, kan ik van harte Anjelique aanraden, aan de oever van de Bosporus. Daar vertelde een jong stel me dat ook Reina aan de Bosporus bijzonder gezellig is, maar helaas is het daar nog niet van gekomen.

En nu sta ik op mijn balkon en zie de avond vallen over een stad die al meer dan twee en een half millennium oud is. Van Byzantium tot Istanbul, deze stad is altijd de poort tussen Oost en West geweest. Eén ding weet ik zeker: dit is zeker niet de laatste keer dat ik Istanbul bezoek.

 

Zoek
Select
Boeking