Vluchten naar Konya

Boek nu naar Konya met €75,- korting.

*Boek tot en met 22 februari naar Konya en profiteer van €75,- korting.
* Je boekt voor minimaal 3 personen een retourvlucht met Corendon Airlines naar Konya
* Binnen de reisperiode 26 juni t/m 10 september 2017.
* Je mailt jouw boekingsnummer voor 23 februari naar info@yildirimreizen.nl en je krijgt € 75,- teruggestort.


Reiservaring naar Konya

In 2014 ben ik in Konya geweest en deze ervaring had ik niet graag willen missen. Wat ik tevoren al wist, is dat het de meest conservatieve stad in Turkije is, maar daarnaast ook een bruisende stad met een universiteit. Ook had ik gelezen dat er veel winkels en hotels zijn en een prachtig park met een zee van tulpen in het voorjaar op een heuvel midden in de stad, waar de bevolking verkoeling en ontspanning zoekt. Verder ook dat er ondanks het actief beoefenen van de islam toch een tolerante sfeer heerst en je er rustig en veilig zonder hoofddoek kunt lopen. Dit geldt nog steeds.

De reden dat ik in Konya was, is die van de meeste toeristen, namelijk het beroemde Mevlana-museum, gewijd aan de beroemde dichter en filosoof Rumi uit de 13e eeuw, die hier Mevlana (onze meester) werd genoemd als leider van de Derwisjen, een Soefistische broederschap. Ze vertegenwoordigden de zuivere islam, gericht op liefde en tolerantie en verbinding met het goddelijke. Om deze verbinding te bereiken voerden ze dansen uit op fluitmuziek, waarbij ze steeds sneller om hun as draaiden, al mediterend tot ze in een trance kwamen. Deze dansen worden in het museum en ook daarbuiten nog steeds uitgevoerd, maar vooral op afspraak en voor toeristen.

Het museumcomplex is van buiten al prachtig, met muren, diverse torentjes en een grote koepel, volledig bekleed met turkooizen tegels. In de zon is dit indrukwekkend. Eenmaal binnen zag ik het grote plein met compleet marmeren vloer waar de dansen vroeger plaatsvonden en de fontein waar men zich vroeger ritueel moest reinigen. Bijzonder ook zijn de kleine kamertjes waar de Derwisjen vroeger woonden, nu met kleding en gebruiksvoorwerpen van toen en een schitterende collectie geïllustreerde Korans. Daarnaast heb ik de indrukwekkende tombe van Mevlana zelf gezien in zijn mausoleum. Om hier binnen te kunnen komen moeten de schouders bedekt zijn en de schoenen uit, die staan buiten allemaal keurig in een schoenenrek te wachten, een grappig gezicht. Bij slecht weer worden er plastic hoesjes verstrekt voor om de schoenen. Ook is er een enorme mand met shawls voor toeristen die te weinig kleding aan hebben.

Ga sowieso niet te luchtig gekleed dit complex binnen, dat scheelt toch wat afkeurende blikken van de vele pelgrims uit de omgeving die dit als heilige plek zien. Ik heb nog nooit zoveel dames met hoofddoek, gemengd met westerse toeristen, bij elkaar gezien op één plek. Dat plaatje is altijd in mijn herinnering gebleven. Het is ook slimmer om ’s morgens vroeg of laat in de middag te gaan, want er is een enorm gedrang, vooral bij de kleine museumkamertjes. De Turkse dames kennen alle trucjes, ze dringen vanaf links naar binnen, al schuivend langs de muur, erg grappig om te zien. Nog een tip: ga via dezelfde poort waar je binnenkomt weer naar buiten, anders is het erg lastig om de parkeerplaats terug te vinden, een heel stuk omlopen. Een voordeel is dat je zo een stukje van de stad ziet, als je niet in tijdnood zit.

Wij hadden dat probleem wel een beetje, want we moesten op tijd bij de bus zijn, maar het kwam goed. Konya is een stop halverwege de tocht naar Cappadocië, een gebied met buitenaards mooie natuur, dat iedereen eigenlijk een keer gezien moet hebben. Op onze rondreis vanaf Antalya hebben we in een paar dagen zomerse en winterse landschappen gezien, veel variatie in bomen en planten en we hebben een soort tijdreis gemaakt, zeker in Konya. Er zouden nog veel meer Nederlanders naar Konya moeten gaan, om vooroordelen kwijt te raken, om te zien dat we samen kunnen genieten van zuivere mystieke uitingen van de islam, gebaseerd op liefde, nog niet aangetast door politieke of andere motieven. Kennis zorgt voor meer tolerantie.

Ik kijk met plezier op deze reis terug. Wij kwamen er met een eigen bus met ons reisgezelschap, maar Konya heeft ook een vliegveld en groot busstation, waarmee het in verbinding staat met de rest van Turkije. In de buurt van deze stad is ook veel te zien, prachtige natuur, gezellige dorpen en een beroemde prehistorische opgraving uit de Steentijd (Catalhöyük), inmiddels op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Konya is een aanrader in meerdere opzichten.

 

Zoek
Select
Boeking